Nieuws

Schoonmaken met sprays net zo schadelijk als roken

Regelmatig met Glassex en vergelijkbare handige schoonmaaksprays in de weer? Dat kan net zo schadelijk zijn voor je longen als het roken van een pakje sigaretten per dag, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bergen (Noorwegen).
Dit blijkt uit de gegevens van ruim 6.000 mensen die over een periode van zo’n 20 jaar gevolgd waren.

De longfunctie van vrouwen die dagelijks schoonmaakmiddelen gebruiken, blijkt vergelijkbaar met die van mensen die 10 tot 20 jaar 20 sigaretten per dag roken. Misschien niet zo verrassend, als je bedenkt dat je minieme deeltjes schoonmaakmiddel inademt die bedoeld zijn om de vloer schoon te maken en niet je longen. Schoonmaakmiddelen in het algemeen zijn wel minder gezond.
Uit eerdere studies blijk al dat ze de kans op de longziekte COPD vergroten waarbij de longblaasjes beschadigen en de zuurstofopname en dus iemands conditie vermindert. De afname van de longcapaciteit is relatief groot.
Het is denk ik goed om ons te realiseren dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen sprayen en sproeien. Eenvoudig gezegd is sprayen breeduit, met verneveling, sproeien is het in fijne stralen spuiten op het oppervlak of de doek. Klinkt als een detail, maar gezien het onderzoek (effecten van sprayen met reinigingsmiddel) is dit verschil wel belangrijk. Want er wordt bij ons weinig “gesprayd” met reinigingsmiddelen.

Wij werken voor interieurreiniging met een sproeiflacon en microvezeldoek. Niet alleen leiden wij in de professionele schoonmaak onze mensen op in goed gebruik (sproeien), maar ook gebruikt deze werkwijze alleen water, dus geen reinigingsmiddel. Voor harde vloeren werken wij veelal met microvezelmoppen zonder reinigingsmiddel. Waar wij toch reinigingsmiddel gebruiken, voegen wij dit toe aan mopwater via de doseerdop en sprayen wij niet. In principe is de sanitaire ruimte de enige omgeving waar reinigingsmiddel wordt toegevoegd aan de sproeiflacon, dit echter in een zeer beperkte hoeveelheid. Blijft eigenlijk een klein deel over. Bijvoorbeeld bij het reinigen van liftwanden en bij keukenreiniging wordt wel gebruik gemaakt van kant en klare oplossingen. Kennis van en opleiding in gebruik van deze middelen is hier uiteraard van belang.